16 Aralık 2014 Salı

Secret / Bu neng shuo de. mi mi / Sır (2007)

Bazen önyargılardan, bazen zamansızlıktan, bazen de gözden kaçırmamızdan dolayı maalesef hak eden birçok yapımı çok geç izliyoruz. Yapımın son saniyesini de izleyip tadı damağınızda kaldığında, "Daha önce onca gereksiz şeyi izlerken sen neredeydin ya da ben neden seni fark etmedim?" sorusu geliyor akla.
İşte benim de sırf Tayvan yapımı diye önyargılı olduğum Secret da tam böyle bir film işte.
Uzakdoğu dünyasına gireli 5 yıl oldu ama ben çok uzun zaman önce izleme listeme alıp indirmiş olmama rağmen bu güzel filmle ancak tanışabildim.
Tabii böyle güzel bir film bulmuşken hakkında bir iki kelam etmemek büyük haksızlık olurdu.
Film sizi -tam da benim sevdiğim şekilde- yalın, sıcak, samimi ve doğal bir ortamla karşılışıyor. Sakin, huzur verici, eskinin izlerini taşıyan 100 yıllık bir okulu gezerek başlıyoruz filme. Yeteneğiyle geleceğin parlak piyanist adaylarından biri olan esas oğlanmız Jay yeni başladığı  bu okulu merakla gezip keşfetmeye çalışırken biz de ona eşlik ediyoruz. Sonra onunla beraber hoş bir piyano sesi duyuyoruz. Sesi takip eden Jay bizim de merakımızı gideriyor. Okulun eski müzik odasına gelen Jay orada Rain ile karşılaşıyor.
Rain'e çaldığı parçayı soran Jay bunun bir "Sır" olduğu cevabını alıyor.
Bu tanışmanın ardından Jay ve Rain'in arkadaşlıkları başlar. İkisini birbirine bağlayan en önemli nokta piyanoya olan sevgileridir. İkilinin samimi ve içten dostluğu yavaş yavaş aşka dönüşür. Birlikte dolaşırlar, birlikte müzik dinlerler, birlikte piyano çalarlar...
Bu sırada filmdeki atmosfer, görsellik, müzik şöleni görülmeye değer. Durağan bir şekilde ilerliyor olsa da filmden kopmuyor, sıkılmıyorsunuz. İkilinin yaşadığı masum sevgiyi hissediyor, içinizde yaşıyor, imrenerek ve tebessümle takip ediyorsunuz.
Rain'in bir sırrı olduğunu onu ilk gördüğümüz zaman anlıyoruz zaten. Fakat birçok tahmin yürütsek de ne olduğunu anlamak pek mümkün olmuyor. Ya da tam anladığınızı zannettiğiniz zamanda o olmadığını fark ediyorsunuz. Filmdeki o sakinlikle sunulan görsel ve işitsel şölen, okulun da yıkılacağı mezuniyet töreni günü başka bir boyuta geçiyor adeta. Olaylar hızlanıyor, filmdeki "Sır" yavaş yavaş açığa çıkmaya başlıyor.
Bir anda sakin sakin izlediğiniz film sizi yoğun bir düşünme evresine sokup, "Bu filmde ne olduğunu anlayacağız dimi?" şeklinde bir çelişkiye sokuyor. Bu çelişki uzun sürmeden parçalar yerine oturuyor ve "Sır" ortaya çıkıyor.
Filmi bitirdiğinizde kafanızda pek fazla soru kalmıyor aslında. Kalan ufak tefek şeyleri de filmin sizde bıraktığı hoş duygular nedeniyle es geçiyorsunuz zaten. Çünkü film boyunca her türlü duyguyu yaşıyorsunuz. Gülüyorsunuz, üzülüyorsunuz, seviyorsunuz, nefret ediyorsunuz, meraklanıyorsunuz, kızıyorsunuz, seviniyorsunuz, ağlamaklı oluyorsunuz, tebessüm ediyorsunuz, mutlu oluyorsunuz... Fakat bunları hep dozunda yaşıyorsunuz.

Filmde mutlaka değinilmesi gereken nokta piyano sahneleri. Oyuncular bu sahnelerde döktürüyor, sizi kendine hayran bırakıyor. Gözünüzü de kulağınızı da filmden alamıyorsunuz. Sırf bu sahneler için bile izlenebilir.

Sonuç olarak ailecek de izlenebilecek, güzel vakit geçireceğiniz bir film çıkmış ortaya. Şiddetle tavsiye edilir.

Film hakkında genel bilgiler ve konusu:

Jay, Tamkang Lisesi'nde müzik öğretmeni olan babası Chin (Chou Sang) ile birlikte yaşamaktadır. İkisi de müzik ve piyano da son derece iyidir. Tamkang Lisesi'nin ilk gününde, Jay kampüste yeni tanıştığı sınıf arkadaşı ile yürürken gizemli bir piyano sesi dikkatini çeker. Müziği takip ettiğinde ise eski müzik odasında piyano çalan kızı bulur. Piyano çalan bu kız, Rain( Lun-Mei Kwai), Jay'in sınıf arkadaşlarından biridir. Jay ona çaldığı parçayı sorar ama o bu bir SIR'dır. Birlikte vakit geçirmeye başlayan Jay ve Rain'in arasındaki arkadaşlık kısa bir süre sonra aşka dönüşmeye başlar.

Yönetmen: Jay Chou
Yapım yılı: 2007
Süre: 101 dk
Tür: Dram, Fantastik, Romantik, Müzik
Oyuncular:
Jay Chou
Lunmei Kwai
Kai-Xuan Tseng
Chau Sang



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder