27 Mart 2015 Cuma

Going by the Book / Kitabına Göre (2007)

Konuya, oyunculara, oyunculuklara değinmeye gerek bile yok aslında. Film boyunca kahkaha attım ya bu filme bayılmam için fazlasıyla yeterli bir sebep. Evet acayip eğlendim, bol bol güldüm bu filmde. Tabii konuya, oyunculara değinmeye bile gerek yok dedim diye bu onların kötü olduğu anlamına gelmiyor. Filmi böylesine eğlendirici ve başarılı kılan en büyük etken bunlar elbette.
Önce konuya bir bakalım:
Sam-po şehrine yatırımlar yapılacağı söylentisi bölge nüfusunun ve arazi fiyatlarının artmasına sebep olmuştur. Zenginleşen halkın mevduatlarını toplamak için bir çok banka Sam-po şehrine şube açar. Bankalardaki mevduatın çokluğu sebebiyle bölge hırsızların da ilgi odağı haline gelmiştir ve sıklıkla soygun vakaları görülmektedir.
Yaşanan karmaşayı önlemek için şehre yeni bir Emniyet Müdürü (Byung-ho Son) görevlendirilir. Emniyet Müdürü ilk olarak halkın emniyet güçlerine olan güvenini yeniden sağlamak için kurmaca bir soygun planı yapar. Yapılacak olan soygun tatbikatındaki bütün aktörler polislerden oluşmaktadır. Amaç olası muhtemel bir soygunda polisin olaya hemen müdahale ettiğini halka göstermek ve güven sağlamaktır.
Soygunda kendisine hırsız rolü çıkan Do-man (Jae-yeong Jeong) oyunu "kitabına göre" oynayınca olaylar içinden çıkılmaz bir hal alacaktır.
Konudan da anlaşılacağı gibi düzmece bir banka soygununun çığrından çıkmasıyla şekil alan ve izleyiciyi kahkahalara boğan olaylar zincirini izliyoruz. Her anında ayrı eğlendiğimiz, olayların gidişatını pek kestiremediğimiz, kurgusal olarak oldukça başarılı olan filmde polis teşkilatına ve adalet sistemine inceden inceye göndermeler de yapılmakta. Yani aslında film tam bir kara mizah.
Soygunu yapmakla görevli polis memuru görevine candan bağlı ve verilen emri sonuna kadar hakkıyla yerine getirebilmek için elinden geleni yapan biridir. Öyle ki yaptığı soygun düzmece bile olsa gerçek bir hırsız hüviyetine bürünür, bir suçlunun psikolojisine sahip olur ve tatbikat olan soygunu gerçek soygun ciddiyetine dönüştürür. Bu da görevini hafife alan polis teşkilatının durumu fark etmesiyle soğuk terler dökmesine neden olur. Bu durumu en güzel açıklayan şey ise filmin en trajikomik repliği olan Emniyet Müdürü'nün bankayı soyması için görevlendirdiği o polise verdiği emir sırasındaki kendinden emin şu sözleri olsa gerek:
Tam ailecek ya da arkadaşlarla birlikte izlenip eğlenilecek cinsten bir film bu. Keyfiniz yerindeyken bir de film izleyelim de iyice keyfimiz yerine gelsin derseniz ilk sıranıza bu filmi almanızı tavsiye ederim. Şahsen ben kardeşimle izledim ve ikimiz de çok beğendik. İzlememizin ertesi gününde bile birbirimizle filmde geçen repliklerle şakalaşıp durduk.
Benim izlemekte geç kaldığım filmlerden biri olduğu kesin, siz de izlemediyseniz geç kalmayın daha fazla.
Fragman:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder